ACO MOMČILOVIĆ I ANDREJ STEVEN HORVAT

Uoči EU izbora predstavili novi AI alat: 'AI Delegate bit će most između političara i građana'

01.06.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Osim što su političari prije parlamentarnih izbora 'okupirali' TikTok da bi bili u korak s trendovima, odsad s biračima mogu komunicirati i putem WhatsAppa. Aco Momčilović i Andrej Steven Horvat idejni su začetnici projekta AI Delegate, digitalnog predstavnika dizajniranog za unapređenje komunikacije između političara i građana. Odgovor je to, kažu, na izazove suvremene političke komunikacije, s naglaskom na povećanje angažmana birača i transparentnost demokratskih procesa

Za stvaranje AI Delegatea zaslužan je tim stručnjaka okupljenih oko projekta AIdelegat.eu. Idejni začetnik mu je Andrej Steven Horvat, a na samome početku pridružio mu se Aco Momčilović. Dio projekta su i stručnjaci za tehnički razvoj proizvoda te pravnici. Fokusiran je na skorašnje europske te lokalne izbore iduće godine, s planom širenja na ostale zemlje Europske unije.

AI Delegate je dakle digitalni predstavnik dizajniran da bi riješio izazove komunikacije s kojima se suočavaju političari i njihovi (potencijalni) glasači, kažu nam Momčilović i Horvat, dodajući da je motivacija za kreiranje ovog alata proizašla iz potrebe 'za učinkovitijim i pristupačnijim načinom komuniciranja između političara i glasača, posebno u kontekstu niskog odaziva i velikog broja neodlučnih birača'. Na osnovi inputa kreiraju AI avatar političara.

'Korištenjem napredne tehnologije i umjetne inteligencije, AI Delegate omogućava političarima da komuniciraju s biračima 24/7 putem platforme kao što je WhatsApp, pružajući personalizirane odgovore i javno dostupne informacije. Nadamo se da će ovakav projekt poboljšati kvalitetu komunikacije i općenito kulturu komuniciranja u Hrvatskoj i šire. Ovo je jedan od primjera toga da umjetna inteligencija može utjecati pozitivno na demokraciju i transparentnost njenih procesa', kažu Momčilović i Horvat, s kojima smo porazgovarali o tehnološkim aspektima, funkcionalnostima i etičkim smjernicama ovog projekta te kako će se točno odvijati komunikacija između političara i građana.

Je li AI Delegate već spreman za korištenje? Kako to točno funkcionira i za političare i za građane?

AI Delegate je već spreman za korištenje, a pristupiti mu se može putem ove poveznice (op.a.). Građani u Hrvatskoj mogu komunicirati s pojedinačnim kandidatima za Hrvatski sabor preko platforme WhatsApp, a omogućeno im je da razgovaraju s političarima 24/7 pomoću chatbota. Također, AI Delegate omogućava slanje multimedijalnih poruka, pružanje dodatnih informacija o političkim temama i programima te upotrebu intuitivnog sučelja dostupnog svim korisnicima, bez obzira na prethodno iskustvo s AI tehnologijom.

Funkcionira na nekoliko ključnih načina - političarima omogućava direktnu komunikaciju s biračima putem WhatsAppa, slanje tekstualnih i multimedijalnih poruka te davanje dodatnih odgovora na bilo koju temu koju su već javno raspravili. AI također pretražuje dostavljene verificirane dokumente kako bi pružio dodatne informacije o političkim temama i programima. Prikuplja povratne reakcije birača te izvještaje o najčešćim pitanjima i temama koje ih zanimaju.

Građanima AI Delegate omogućava neposrednu komunikaciju s političarima, primanje tekstualnih i multimedijalnih poruka, pristup dodatnim informacijama o političkim temama, informacije o glasanju te edukativne sadržaje o izbornom procesu. AI Delegate također nudi ankete i kvizove kako bi angažirao birače i bolje razumio mišljenje onih neodlučnih. Jedan od ciljeva je povećati informiranost glasača koja bi im se pomoglo da donesu bolje odluke te da se one ne donose samo na osnovi emocija ili površnih informacija.

Kako se političari i građani mogu uključiti? Je li vam se već netko javio?

Političari zainteresirani za korištenje AI Delegatea mogu kontaktirati s našim timom putem službenih kanala kako bi dobili detaljne informacije o usluzi, cijenama i mogućnostima prilagodbe. Nakon registracije i postavljanja profila, tim AI Delegatea osigurava potrebnu obuku i podršku političarima. Primarni kontakt je Andrej Steven Horvat. Građani se mogu uključiti komunicirajući s političarima putem WhatsAppa postavljajući pitanja, primajući informacije te sudjelujući u anketama i kvizovima.

Političari su pokazali interes za korištenje AI Delegatea. Reakcije su općenito pozitivne, s mnogim političarima koji prepoznaju vrijednost alata za poboljšanje komunikacije s biračima. Neki su već počeli koristiti AI Delegate ili su u procesu uključivanja. Jako nam je drago da smo već u ovoj ranoj fazi komunicirali s političarima s cijelog političkog spektra i gotovo iz svih stranaka koje su pokazale interes za to. Važno je da alat bude dostupan svima i da svi imaju jednaku šansu privući glasače kvalitetom svojih programa.

AI Delegate je besplatan?

Da, AI Delegate je besplatan za glasače. Političari koji koriste AI Delegate snosit će troškove usluge, a glasači će imati pristup svim funkcionalnostima alata bez ikakvih troškova. Za političare će trošak ovisiti o funkcionalnostima koje ih budu zanimale i o dužini korištenja usluge. Predviđamo da će neki koristiti uslugu tijekom cijeloga svog mandata kako bi kontinuirano imali što kvalitetniju komunikaciju sa stalnim i potencijalnim glasačima.

Hoće li ga biti moguće koristiti za EU izbore? Kakve povratne informacije i reakcije očekujete od građana i političara?

AI Delegate bit će dostupan za korištenje tijekom nadolazećih europskih te lokalnih izbora u Hrvatskoj. Od građana očekujemo pozitivne reakcije zbog mogućnosti direktne komunikacije s političarima i pristupa točnim informacijama, što bi moglo povećati angažman i razumijevanje političkih programa. Političari će bolje razumjeti potrebe i stavove birača, što će dovesti do kvalitetnijeg predstavljanja njihovih interesa.

Alat može pomoći u povećanju odaziva na izbore, posebno među mlađim i neodlučnim biračima. Ove izbore ćemo svakako iskoristiti i za sakupljanje povratnih informacija o samome projektu da bismo ga nastavili razvijati i prilagođavati što bolje potrebama i političara i glasača kako bi sam izborni proces bio što kvalitetniji.

Kako AI Delegate prikuplja podatke o stavovima političara i koliko su ti podaci precizni?

AI Delegate prikuplja podatke iz različitih izvora, uključujući transkripte govora, intervjue, medijske objave i druge javno dostupne informacije koje su političari iznijeli. Koristimo napredne algoritme za pretraživanje i analizu tih podataka da bismo kreirali što precizniju sliku stavova političara. Podaci su precizni jer se temelje na verificiranim izvorima i javno dostupnim informacijama. AI Delegate koristi umjetnu inteligenciju za sintezu i kontekstualizaciju tih informacija.

Praćenje dosljednosti stavova političara vrši se usporedbom njihovih ranijih izjava s novim izjavama. Ako se otkriju promjene u stavovima, AI Delegate može identificirati te promjene i obavijestiti birače o njima. To omogućava biračima da vide kako i zašto su se njihovi stavovi mijenjali tijekom vremena, čime se povećavaju transparentnost i odgovornost političara. Naravno, sigurno će, barem u početku, nedostajati neke informacije vezane za političare, što će onda biti tako i prezentirano. Što projekt dulje bude trajao, bit će sve više i sve kvalitetnijih informacija o svim aspektima koji mogu zanimati glasače.

Koje se tehnologije umjetne inteligencije koriste u chatbotu AI Delegate? Kako točno planirate mjeriti uspjeh projekta?

AI Delegate koristi nekoliko ključnih tehnologija umjetne inteligencije. Prirodna obrada jezika (NLP) koristi se za razumijevanje i obradu jezika kojim se građani i političari služe u svojim interakcijama. Strojno učenje upotrebljava se za analizu i sintezu podataka iz različitih izvora, omogućujući chatbotu da uči iz novih informacija i poboljšava svoje odgovore tijekom vremena. Analiza sentimenta omogućava mu da prepozna ton i emocije u porukama, što pomaže u prilagodbi odgovora prema raspoloženju korisnika. Generiranje prirodnog jezika (NLG) omogućava pak stvaranje koherentnih i smislenih odgovora na temelju prikupljenih podataka i analize.

Uspjeh projekta AI Delegate planiramo mjeriti na nekoliko načina. Prvo, pratit ćemo angažman korisnika, odnosno broj i kvalitetu interakcija između građana i političara putem platforme. Također, prikupljat ćemo i analizirati povratne informacije korisnika kako bismo procijenili njihovo zadovoljstvo i korisnost alata. Povećanje odaziva na izbore bit će jedan od ključnih pokazatelja uspjeha, mjereći promjene u odazivu na izbore među onima koji koriste AI Delegate u usporedbi s općim odazivom.

Dosljednost i točnost informacija također će biti važni pokazatelji uspjeha, procjenjujući koliko je alat uspješan u pružanju točnih i konzistentnih informacija o stavovima političara. Na kraju, pratit ćemo analitiku upotrebe, uključujući učestalost korištenja, trajanje sesija i učestalost postavljanja pitanja. Planiramo naravno i da se to vidi na izbornim rezultatima političara koji budu koristili ovaj sustav.

Kako će se osigurati privatnost i sigurnost podataka građana koji koriste AI Delegate?

Privatnost i sigurnost podataka građana su nam prioritet. AI Delegate je usklađen s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), osiguravajući da su svi podaci prikupljeni i obrađeni u skladu s najvišim standardima privatnosti. Svi podaci prikupljeni putem AI Delegatea šifrirani su da bi se osigurala njihova sigurnost tijekom prijenosa i pohrane. Građani imaju pravo pristupa svojim podacima, mogu ih ažurirati ili zatražiti brisanje te mogu ograničiti opseg podataka koje dijele s platformom.

Podaci se anonimiziraju kada se koriste za analitiku, osiguravajući da se pojedinačni korisnici ne mogu identificirati. Redovite revizije i suradnja s pravnim stručnjacima osiguravaju da se svi aspekti privatnosti i sigurnosti podataka poštuju u skladu s najnovijim zakonima i standardima. Ove mjere osiguravaju to da privatnost i sigurnost podataka građana ostanu zaštićeni tijekom korištenja AI Delegatea.

Kako će umjetna inteligencija općenito utjecati na EU izbore?

Očekujemo da će AI imati značajan utjecaj na EU izbore. Prvo, povećanje angažmana birača jedan je od glavnih ciljeva jer AI alati poput AI Delegatea mogu poboljšati interakciju između političara i birača, omogućujući im da postavljaju pitanja i dobivaju brze odgovore. Ovo može povećati njihov interes i angažman, posebno među mlađim generacijama koje su tehnološki pismenije. Drugo, personalizirana komunikacija je važna jer AI može analizirati podatke da bi političarima omogućio personalizaciju poruka prema različitim segmentima birača, što može poboljšati relevantnost i učinkovitost političkih kampanja.

Treće se odnosi na transparentnost i informiranost – korištenje AI-ja može pomoći u boljoj informiranosti birača o političkim stavovima i programima, smanjujući dezinformacije i omogućujući im da donesu informiranije odluke. Četvrto, AI može analizirati ogromne količine podataka iz različitih izvora, što može pomoći političarima da razumiju trendove i raspoloženje birača. Ove analize mogu biti ključne za prilagodbu kampanja i strategija.

Povećana upotreba AI-ja također postavlja pitanja o etici i regulaciji pa je važno osigurati da AI alati budu nepristrani, poštuju privatnost podataka i budu usklađeni s demokratskim vrijednostima. Na kraju, AI može automatizirati mnoge aspekte kampanja, od analize podataka do ciljanih marketinških aktivnosti, što može povećati efikasnost i smanjiti troškove kampanja.

Općenito, očekuje se da će AI imati značajan utjecaj na EU izbore poboljšavajući komunikaciju između političara i birača, povećavajući transparentnost i angažman te omogućujući efikasnije kampanje. Međutim važno je također adresirati etičke i regulativne izazove kako bi se osiguralo to da AI doprinosi pozitivnim promjenama u demokratskom procesu.

Kakvi su daljnji planovi s projektom?

Prvo, želimo poboljšati političku komunikaciju osiguravajući direktnu i učinkovitu komunikaciju između političara i birača, smanjujući komunikacijske barijere i omogućavajući im da postavljaju pitanja i dobivaju odgovore u stvarnom vremenu. Drugo, cilj je povećanje angažmana birača, posebno među mladima i neodlučnima, kroz interaktivne i personalizirane komunikacijske kanale.

Treće, želimo povećati transparentnost političkih kampanja i informiranost birača o političkim stavovima i programima, što će im omogućiti donošenje informiranijih odluka. Na kraju, cilj je unaprjeđenje demokratskih procesa kroz etičku primjenu AI tehnologija, osiguravajući nepristranu i točnu distribuciju informacija.

Što se tiče planova, planira se proširenje korištenja AI Delegatea na europske izbore, kao i na lokalne izbore u Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a. Dugoročno, cilj je internacionalizacija, odnosno širenje alata na globalnu razinu, omogućujući korištenje AI Delegatea na izborima širom svijeta. Kontinuirano ćemo raditi na razvoju i poboljšanju AI tehnologija koje se koriste u AI Delegateu, uključujući NLP, strojno učenje i analizu sentimenta kako bismo osigurali što precizniju i učinkovitiju komunikaciju.

Suradnja s Global AI Ethics Institutom i drugim relevantnim institucijama osigurat će etičku primjenu AI tehnologija, uključujući poštivanje privatnosti i sigurnosti podataka. Također, planiramo pružiti edukaciju te podršku političarima i građanima kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti koje pruža AI Delegate.