spremni u trenu

Brzo, jednostavno i fino: Donosimo ideje za snackove za gledanje tekme s kojima ćete oduševiti ekipu

14.06.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Donosimo recepte za ekspresno gotovu najhrskaviju piletinu koju će svi obožavati, kao i slasne štapiće za špekom, pestom i mozzarellom, a znamo i čime oduševiti vegetarijance

Gledanje utakmice bez prigodnih grickalica nezamisliva je aktivnost, a ako na stol želite staviti nešto originalnije od klasičnog čipsa i smokija, donosimo vam nekoliko brzih, jednostavnih i finih recepata koje u trenu možete pripremiti sami.

Brzo gotovi snackovi uvijek su odlična opcija za zdravo utaživanje gladi, a posebno je to slučaj za vrijeme Eura kada, umjesto u kuhinji, većinu slobodnog vremena želimo provoditi uživajući u velikom broju utakmica.

To se posebno odnosi na dane kada igra Hrvatska, koji su tradicionalno rezervirani za višesatna druženja s prijateljima i zajedničko dijeljenje najsnažnijih emocija pri svakom ulasku lopte u šesnaesterac. Bilo da utakmicu planirate gledati u gostima ili kod kuće, a društvo biste rado iznenadili nečim specijalnim, ovi ekspresno gotovi snackovi garantirano će oduševiti sve prisutne i svih 90 minuta mamiti ih na zalogaj više.

Najhrskavija pohana piletina

Pohana piletina je jedno od jela koje malo kome neće biti po volji, zbog čega je vječni favorit kuhara za druženja s većim brojem ljudi. Kuhanje pojednostavite time što ćete klasično pečenje na tavi komad po komad zamijeniti zdravijim pečenjem u pećnici, za što će vam trebati svega 20-ak minuta.

Ovaj recept učinite originalnim i ekstra hrskavim tako što ćete piletinu panirati u posebnoj smjesi, a da biste bili sigurni da ćete društvu servirati najkvalitetnije meso, nabavite ga u najbližem SPAR-u ili INTERSPAR-u.

Sastojci:

  • 2 pakiranja S-BUDGET mariniranog pilećeg filea
  • 3 S-BUDGET jaja
  • 2 - 3 žlice sriracha umaka
  • 100 - 150 g S-BUDGET cornflakesa
  • 40 g ribanog tvrdog sira
  • 1 žličica mljevene paprike
  • maslinovo ulje

Priprema:

Mariniranu piletinu panirajte tako da komade filea prvo umočite u jaja izmiješana s ljutim sriracha umakom, pa uvaljajte u smjesu mrvljenog cornflakesa, naribanog sira i paprike.

Složite sve na pleh obložen papirom za pečenje, polijte s malo maslinovog ulja i pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

Poslužite toplo, a kao umak neka vam posluži slasni grčki jogurt. To je to, dobar tek!

Špek rolice s pestom i mozzarellom

S druge strane, ako želite poslužiti nešto što se lagano gricka tijekom utakmice, izdvajamo sjajan recept za efektne rolice s umakom pesto genovese i mozzarellom, koju je najbolje kupiti svježu, a pronaći ćete je u ponudi SPAR-a i INTERSPAR-a.

Ove rolice zabavne su i lake za izradu, brzo gotove, nevjerojatno hrskave teksture i sočnog punjenja te gotove - pod poluvremenom!

Sastojci:

  • 2 lista svježeg lisnatog tijesta S-BUDGET
  • DESPAR pesto genovese
  • 100 g narezanog S-BUDGET špeka
  • 50 - 100 g DESPAR PREMIUM sira mozzarella di buffala

Za premaz:

  • 1 S-BUDGET jaje + malo mlijeka
  • sezam

Priprema:

Upalite pećnicu na 200°C i ostavite da se grije

List lisnatog tijesta premažite pestom genovese umakom, ali pazite da ostavite po 1 cm slobodnog prostora sa svake strane. Po razmazanom umaku okomito poslažite šnite špeka jednu ispod druge.

Po svemu nasjeckajte mozzarellu pa preklopite drugim listom lisnatog. Lagano prstima spojite gornju koru o donju, za onaj prazni rub.

Rezačem ili oštrim nožem tijesto izrežite vodoravno na trake približno iste veličine. Svaku traku uzmite za kraj i lagano ju zavrtite u rolicu.

Trake slažite na papir za pečenje pa premažite mješavinom jaja i mlijeka, sve pospite sezamom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.

Poslužite uz umak od grčkog jogurta ili kiselog vrhnja sa začinskim biljem.

Slastan humus

Naposljetku, vrijedi biti spreman i na goste vegetarijance, a najbolji način jest priprema ukusnog humusa. Ovaj namaz možete poslužiti na malenim kanapeima, kao dodatak klasičnom čipsu i grickalicama ili kao odličan umak u burgerima ili uz meso.

Uz to, ako se odlučite pripremiti i prethodne recepte, izvrsno će se slagati kao nadopuna hrskavoj pohanoj piletini ili slasnim štapićima s pestom i mozzarellom.

Najvažnije da ne koristite konzervirani slanutak jer je manje ukusan i hranjiv. Umjesto toga, u SPAR-u ili INTERSPAR-u kupite sirovi i skuhajte kako bi omekanio i bio spreman za izradu sočnog humusa. No, ako vam se priprema domaćeg humusa kojim slučajem čini kao prekomplicirana u ovim danima, u SPAR-u ili INTERSPAR-u ćete pronaći i gotove namaze koji su po svemu dobri kao oni kućne izrade!

Sastojci:

  • 3 i pol šalice kuhanog slanutka
  • 1/3 šalice tahinija
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice svježeg soka od limuna
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus malo za ukras
  • 3/4 žličice kumina
  • Prstohvat crvene paprike
  • Paprika i svježe nasjeckanog peršin za ukras (opcionalno)

Priprema:

Nakon što ste u slanoj vodi skuhali slanutak, ocijedite ga te sačuvajte malo vode od kuhanja. Da bi humus bio još kremastiji, možete oguliti koru sa slanutka. Ako imate vremena, istisnite slanutak iz kore, a 15 do 20 komada ostavite.Zatim u multipraktik stavite slanutak, tahini pastu, češnjak, sok od limuna, 1 žlicu maslinovog ulja, kumin i crvenu papriku.

Miksajte sve oko minutu i zatim probajte. Dodajte začina koji vam nedostaju, a ako je smjesa pregusta, ulijte malo vode od kuhanja slanutka koju ste sačuvali.

Preselite humus u zdjelicu, poprskajte s malo maslinova ulja, peršinom i cijelim slanutkom koji ste ostavili sa strane te uživajte u ovom specijalitetu dok pratite Hrvatsku na Euru!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.