filmski osvrt zrinke pavlić

'Furiosa' je, ako volite nasilne akcijske filmove, sjajan film. Ako ne – također

  • 16.06.2024 u 21:08

  • Bionic
    Reading

    Anya Taylor-Joy fantastično je odigrala naslovnu junakinju u filmu o prapočelima lika koji smo upoznali u filmu 'Mad Max: Divlja cesta', a redatelj George Miller još jednom dokazao da je genij.

    Akcijski filmovi nikada nisu bili žanr koji me bacao na koljena - dapače, najčešće me uopće ne zanimaju, ako je riječ o krvavim i nasilnim postapokaliptičnim akcijskim filmovima s Melom Gibsonom, zanimaju me još manje od uopće, a ako se sve to nasilje, postapokalipsa i Mel Gibson pokušavaju prikazati kao nešto superkul, bljuje mi se. No s druge strane, tu je George Miller, koji svojim filmovima svaki put uspije razbiti svu moju odbojnost i oduševiti me.

    Uspio je to i s filmom 'Furiiosa: Pobješnjeli Max saga' (premda me svaki put zaboli mozak kad moram prepisati taj iznimno loš prijevod u distributerskom naslovu). Film možda nije baš onako dobar kao film iz kojeg je potekla naslovna junakinja - 'Pobješnjeli Max - divlja cesta', ali nije bogme ni puno lošiji. Miller je u osamdesetoj jedan od najkompetentnijih, najuzbudljivijih i najluđih australskih i svjetskih redatelja.

    'Furiosa' je ono što Ameri zovu origin story ili priča o prapočelima upečatljive junakinje iz 'Fury Roada', Imperator Furiose, s tim da njezinu mlađu verziju, umjesto Charlize Theron, koja je glumi u filmu iz 2015., ovdje glume Anya Taylor-Joy i Alyla Browne. I bogme je glume! Browne, koja glumi još malešnu Furiosu, novi je vrhunac dječje glume, a Taylor-Joy cijelom tipu akcijske junakinje dodaje novu dimenziju, glumeći je iznimno ekspresivno i upečatljivo, unatoč tome što u filmu jedva da govori. Put djevojčice koju na početku priče bajkerska banda svirepog Dementusa (Chris Hemsworth) otme iz rajske oaze pune zrelog voća, otme i odvoji od majke - prikazan je šokantno, brutalno, emotivno i adrenalinski napucano. S tim da, kao i u 'Divljoj cesti', gdje svaka suluda sekvenca potjere na motoriziranim vozilima kroz pustinju ima svoju logiku, preglednost i značenjski naboj, režijski genij Georga Millera na isti način funkcionira i ovdje. Za tog čovjeka ne postoje prazni hodovi, filleri ni štikleci bez kojih bi film mogao, ali vas nikad, ni na sekundu neće izgubiti, zbuniti, zbrkati vam pojam o onome što se događa. Sve uvijek znate. I sve uvijek ima smisla.

    Furiosa : A Mad Max Saga [Furiosa: Pobješnjeli Max Saga] | Službeni trailer | 2024 Izvor: Društvene mreže

    Osim Taylor-Joy, koja je nevjerojatna, sićušna heroina puna života, snage i borbenog nerva koji je potreban za preživljavanje u Pustopoljini, Miller je film upotpunio i cijelom plejadom živopisnih likova, pozitivaca i negativaca, a najjači među njima ovdje je Dementus, superzlikovac kojeg glumi Chris Hemsworth. Za razliku od polunijeme Furiose, Dementus kao da boluje od verbalne dijareje. Stalno nešto melje, užasno je zao, ali je pritom bizarno duhovit, zabavan, i apsurdno histeričan. Njegova je pojava u filmu apsolutni bombon i ovaj je inače akcijski glumac, koji većinu karijere uglavnom glumi zanimljive, ali pomalo plošne karaktere, ovdje razvio cijelu simfoniju. Usto je i neprepoznatljiv sa sumanutim nosom i rekvizitima.

    Moglo bi se sad o 'Furiosi' razglabati do besvijesti, učitati joj hrpu značenja, od feminističkog nabrijavanja ženske superjunakinje do paralela postapokaliptičkog Millerova svijeta s našom sadašnjicom, ali istina je da Miller, kao svojevrsni suvremeni John Ford, više od svih poruka - koje bi radije poslao telegramom ili SMS-om - voli pametnu, nabrijanu, dobro poslaganu akcijsku priču. Pa ako volite (supernasilne, brutalno krvave) akcijske filmove, ovo je poslastica za vas. A ako ih ne volite - također.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.