maturanti, kako stojite?

Izašle su orijentacijske rang liste za upise na fakultete: Osvježavaju se svaki puni sat

30.04.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Od ovog tjedna maturantima su u sustavu Postani student dostupne orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2024. godini

Stanje bodova je privremeno jer su zasad upisane tek dosad zaključene ocjene iz srednje škole, bez ocjena završenog razreda i bez rezultata državne mature. Lista je zato podložna promjenama i osvježava se svakih sat vremena, piše Srednja.hr.

Kandidati za upise na fakultete mogu pogledati svoje bodovno stanje u sustavu Postani student. Maturanti u izborniku trebaju odabrati opciju ‘Moju rezultati/Rezultati po prijavljenim studijskim programima’. Svakog punog sata kandidati mogu provjeriti osvježenu rang-listu.

Osim ovogodišnjih maturanata na listama se nalaze i kandidati koji su kandidati od godina prije koji ponovno žele upisati studij. Takvima su već upisani podaci o ocjenama iz svih razreda srednje škole, kao i rezultati državne mature ako su joj pristupali ranijih godina.

Maturanti generacije 2023./2024. u sustavu imaju upisane samo zaključne ocjene iz ranijih razreda, a kad dobiju sve zaključne ocjene i pristupe državnoj maturi, rang-listi će se pridodati i ti bodovi.

“Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa”, navodi se u ranije objavljenim uputama Središnjeg prijavnog ureda.

Studijski programi mogu se prijavljivati sve do 17. srpnja 2024. u 13:59. Nakon tog roka izlazit će i konačne rang-liste za upis na fakultet.

Postoje iznimke, no samo u slučajevima proiajve studijskih programa koji imaju prijemne ispite. Rokove u tim slučajevima najbolje je pratiti na web stranicama fakulteta, piše Srednja.hr.