dominacija nichea

Kao da su od suhog zlata: Parfemi nikad nisu bili skuplji, ali svima je jasno zašto

16.06.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Bočice koje koštaju više od 300 eura postale su uobičajene na tržištu parfema, a kad vidite što je sve potrebno za njihovu izradu, bit će vam jasno zašto imaju toliku cijenu

U doba u kojem se parfemi više nego ikad nalaze na pijedestalu beauty svijeta, njihova cijena otišla je toliko u nebo da si one najbolje može redovito priuštiti tek šačica najbogatijih. Ako ste pomislili da je razlog za to eventualna pohlepa parfumera - prevarili ste se. Sve je to posljedica čiste matematike.

Primjerice, za trenutno jedan od najboljih parfema, DS & Durga Gold Label, njegov kreator David Moltz mora staviti toliku koncentraciju najkvalitetnijih sastojaka da, iako košta 430 eura za bočicu od 50 ml, na kraju zaradi - siću.

Iris, oud i cvijet naranče

Moltz je godinama eksperimentirao jednom od najskupljih prirodnih sirovina na svijetu, tuberozom, a njegova najnovija formula ima najveću količinu koju je vidio u ijednom parfemu. Upravo zbog toga nastala je njegova visoka cijena.

'Parfemi nam donose najrjeđe i najfinije sastojke iz prirode, uključujući iris, oud i cvijet naranče, a ručno se izrađuju u malim serijama koje se rasprodaju više puta svake godine', rekao je Moltz, a svoj slavni parfem Gold Label lansirao je 2017. godine.

Uz proslavljene mirise, danas svjedočimo pravoj pomami za limitiranim kolekcijama niche parfema, a oni su stekli ogromnu slavu zahvaljujući Tik Toku, na kojem #PerfumeTok ima vojsku sljedbenika.

Nikad viša koncentracija mirisnih ulja

Pioniri ove kategorije, poput L'Artisan Parfumeura, Sergea Lutensa i Goutal Parisa, sada se nalaze i na policama trgovačkih lanaca. Iako polako izlaze iz niche kategorije, i dalje je riječ o bočicama koje sadrže veće koncentracije mirisnih ulja, u nekim slučajevima i do 40 posto.

Većina koristi visokokvalitetne prirodne sastojke, a oni su previše kompleksni i preskupi za masovnu proizvodnju. Pa ipak, upravo su ovi skupocjeni parfemi trenutno vodeći u industriji koja bi do 2030. mogla dosegnuti vrijednost od 65 milijardi eura, s ukupnom godišnjom stopom rasta od 13,2 posto.

Strelovit rast niche parfema

No prava revolucija u industriji niche parfema zbila se početkom 2000-ih, kada su izašli iz sjene i postali dostupniji široj javnosti. Tome je pridonio Frederic Malle jer je od parfumera napravio prave zvijezde, a imena kao što su Dominique Ropion i Anne Flipo postala su poznatija od uobičajenih brendova. Mnogi od njih stoga su počeli izdavati autorske parfeme.

'To je bio početak proizvodnje parfema za koje je jedino bitno ono što je u njima', rekla je stručnjakinja Veronique Gabai, a izdala je svoju liniju nakon osam godina rada za Estée Lauder.

Oslobođeni prevrtljivosti masovnog tržišta, parfumeri su mogli kreirati mirise po svom guštu. Koristili su sve rjeđe dostupne sastojke i stvarali sve veću diferencijaciju između svojih bočica i onih slavnih brendova. S time je došao i rast cijena.

Dobar primjer je Gabai, čiji Oud Elixir košta 290 eura za 85 ml jer sadrži sastojak koji se prodaje za 45 do 75 tisuća eura po litri. A čak 90 posto ovog parfema napravljeno je od posve prirodnih sastojaka.

'Ovu kategoriju parfema vodi strast, a ne ono za što mislimo da je racionalno ili nije', poručuju iz brenda. No čini se da kupci ne mare puno za cijenu. Dapače, Gabai bilježi njihovu ponovnu kupovinu od 30 posto mjesečno.

Niche parfumeri uz to nerijetko koriste specifične metode. Lyn Harris iz brenda Perfumer H služi se metodom enfleurage iz 18. stoljeća, kojom se mirisni spojevi hvataju u slojevima masti.

Tradicionalne metode u izradi

'Ove radno intenzivne metode se vraćaju jer su najbolji način ekstrakcije iz latica ruže, jasmina i tuberoze', kaže ona. Time je izgradila svoj rastući posao – Perfumer H već ima osam trgovina diljem Europe i Azije na temelju toga što njezini klijenti cijene ovakve detalje i spremni su ih platiti.

Harris je krenula u niche segment nakon godina koje je provela stvarajući mirise za svoju liniju Miller Harris. No tek je sada pronašla pravi način za izražavanje svoje kreativnosti.

Tradicionalne tehnike su dugotrajne i skupe. Prirodni sastojci, za koje se kaže da parfemima daju veću dubinu od sintetičkih, također su prepušteni na milost i nemilost klimatskim promjenama.

'Moja obiteljska farma lavande u Francuskoj prošle godine imala je upola manji prinos eteričnog ulja', kaže Beckielou Brown, suosnivač Altre (s cijenom bočica od 168 eura za 50 ml) koji troši između 15.000 i 18.000 eura po kilogramu svojih najskupljih sastojaka.

Nestašica vrhunskih sastojaka

Osim toga, suše u Grasseu uzrokovale su pad žetve tuberoze nekih uzgajivača za 40 posto. Parfumeri, među kojima su Harris, Brown i Gabai, plaćaju sve više cijene za suradnju s održivim farmama. Cijena parfema stoga odražava rastuću tržišnu cijenu.

Harris stavlja naglasak upravo na skupe sastojke. Ističe se pritom iris, zlata vrijedan, koji se nerijetko stavlja u ručno puhane staklene bočice po cijeni od 700 eura za 100 ml.

'Moj cilj je napraviti nešto što lijepo miriše na nečijoj koži. Za to se daje što god je potrebno', kaže Harris.

Osim u niche kategoriji, rastu i cijene parfema šire proizvodnje. Le Labov kultni Santal 33 poskupio je oko 50 posto od 2015., a 100 ml Dries Van Notenovog mirisa Rock The Myrrh poskupilo je s 240 na 295 eura od lansiranja prije dvije godine.

Svi žele biti niche

Dizajnerski brendovi također su uskočili u niche biznis, stvarajući ekskluzivne linije koje ističu rijetke ili neobične sastojke: Gucci sa svojim asortimanom Alchemist's Garden (285 eura za 100 ml), Hermès s Hermessenceom (od 295 eura za 100 ml) i Loewe s mirisom Un Paseo Por Madrid (280 eura za 100 ml). Potonji dolazi u bočicama s mramornim čepovima i sadrži, kaže parfumer Núria Cruelles, visoke koncentracije 'najdragocjenijih eteričnih ulja': irisa, ruže i jasmina.

Na kraju, parfumeri bez imalo zadrške poručuju da je razlog za poskupljenja jednostavan - sve se svodi na jasnu matematiku između ulaganja i potrebne dobiti.

'Uzmite tržište uzdrmano Brexitom te dodajte tome pandemiju, rat i rastuću inflaciju', objašnjava Christopher Chong iz Thameen Londona, a parfumer brenda Ruth Mastenbroek dodaje:

'U sve to dodajte ulaganja u razne čepove, pumpice, naljepnice i pakiranja - stvari koje su same po sebi industrije.'

Srećom za njih, i uz više cijene imaju željno tržište pa niche parfemi ostaju najbrže rastuća kategorija beauty industrije.

'Ostaju nam kupci koji ulaganjem 300 eura u bočicu parfema jednostavno iskazuju sklonost raznolikosti', jasno daje do znanja Natalie Guselli, voditeljica beauty sekcije u Libertyju, a koji je čak otvorio Fragrance Lounge, u kojem možete rezervirati jednosatni sastanak i otkriti svoj idealan 'profil mirisa'.

Upravo je poznavanje vlastitog ukusa vrlo bitno pri ulaganju u ovakav proizvod, jer niche parfemi nerijetko su za jedne čudesni, a za druge posve odbojni. Razlog je korištenje jakih nota, poput kima i galbanuma, s ciljem kreiranja jedinstvenog mirisnog potpisa.

Cijene rastu, kupci ostaju

Osim mirisa, ovi parfemi dolaze s daškom čistog luksuza. A znamo da luksuz uvijek ima svoje kupce. Tako i bočice od 50 ml po cijeni od 257 eura Marc-Antoinea Barroisa u trenu nestanu s polica (sastoje se od 40 posto eteričnih ulja), a rezultat je miris koji se zadržava čak i nakon tuširanja.

'Osobi koja nosi ovakav parfem dajemo priliku da se osjeća, miriše i bude vidljiva kao nitko drugi', zaključuje osnivač Maison Crivellija, Thibaud Crivelli. A upravo to, sa svim ulaganjima, mora doći s paprenom cijenom.