TEHNO RECENZIJE

Maestralna akcija u fantastično dosadnoj priči: Zaigrali smo Stellar Blade

12.05.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Konzolaška ekskluziva tima koji je dosad radio samo mobilne videoigre povlači inspiraciju iz najvećih naslova na tržištu, no unatoč izvrsnim borbenim mehanikama uspijeva ubiti svaku radost spektakularno dosadnom pričom

Ako smo naučili jednu stvar oko modernog svijeta videoigara, onda je to da nikad neće biti previše igara inspiriranih Dark Soulsom. Najnovija akcijska eskapada i, naglasimo, konzolaški debi korejskog proizvođača SHIFT UP Corporationa, uzima izazovnost soulslike igara, kombinira ih s dinamikom Bayonette i iz svega elminira potrebu za traženjem predmeta koji su ispali nakon vaše nedavne smrti.

Stellar Blade je post apokaliptična akcijska igra sa u kojoj preuzimate ulogu EVE, humanoidnog supervojnika i članicu specijalne postrojbe, poslane da na opustošenoj Zemlji istrijebi mutirane kreature pod imenom Naytibe. Njezin lov, odnosno jedina svrha, pronaći je spomenuta čudovišta no, kao što to obično biva, velika ofenziva na početku igre ne prođe baš dobro. Štoviše, EVE pretrpi štetu u napadu super moćne Naytibe i završi u društvu Adama, tehničara koji surađuje sa žiteljima posljednjeg ljudskog uporišta na cijelom planetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Dio koji nije dobar

Neočekivano partnerstvo među likovima rezultira dubljim kopanjem po istini iza apokalipse i otkrivanjem pravog lica stanovnika Stellar Bladeovog nemilosrdnog svijeta. Premda ovo opravdano zvuči kao vro prikladan temeljac za akcijsku igru, problem nastaje nakon što shvatite da su većina likova i dijaloga pisani kao da ih je generirao ChatGPT. Stellar Blade, barem kad govorimo o pričanju priče i karakterizaciji užasno podilazi klišejima, što likove čini predvidljivima, iritantnima, napornima i neuvjerljivima. Stvari se protežu i kroz igrine broje sekundarne misije u kojima smo ponekad znali i naići na zanimljive likove, samo da bi u ključnom trenu i oni utopili u igrinoj kaljuži loših ideja. Ovo je sve, u konačnici, radi protiv igrinih jakih strana - grafike, dizajna okoliša, dizajna čudovišta i dizajna borbe.

Stellar Blade se iz petnjih žila trudi dodati težinu priči i potaknuti nas da brinemo oko glavnih likova, no iskreno - ne bi nas previše pogodilo da ijedan od njih nastrada. Možda bi igra onda bila trunku zanimljivija, a mi bismo bili pošteđeni besciljnog blebetanja između dvije akcijske sekvence. Stellar Blade je, tim rečeno, igra prepuna izvrsnih borbenih koreografija, mehanikama temeljenima na izuzetno preciznom pariranju i izbjegavanju te neprijateljima koje je, unatoč njihovoj težini, stvarno zabavno premlaćivati.

Dio koji je dobar

Igra kroz posvećena stabla s vještinama igraču pruža mogućnost prilagodbe stila borbe, bilo to novim udarcima, opremom ili olakšanom 'pogađanju' super preciznog pariranja i izmicanja. Najbolji dio stabla s vještinama je što igračima daje priliku isprobati vještine prije nego što se odlučite za njihovu kupnju. Nadalje, naslov od Dark Soulsa posuđuje poznat koncept levelanja i odmora na posebnim odredištima, stvarajući napetost pri putovnaju do sljedećeg sigurnog odmorišta.

Jedini problem s borbom je što je, povukavši inspiraciju od Bayonette i Dark Soulsa, zanemarila činjenicu da njihove mehanike borbe možda nisu sto posto kompatibilne, pa makljaže s više brzih neprijatelja koje od vas očekuju da savršeno parirate udarce znaju izpasti šlampave, posebice zbog toga jer EVE, unatoč brzini napada, nije najokretniji protagonist kojeg smo ikad susreli.

Za kraj, tu su kolekcionarske aktivnosti. Slon u sobi, EVE i njezina pozadina, mogu se odjenuti u opravice te, na sreću, previše ne oduzimaju od igrine super-dinamične prirode. Odjeću se, kao i hrpu limenki pića (koji također daju nagrade) može sakupljati odlascima na manje očita mjesta na mapi, što igri produljuje trajanje, a istraživanje lijepo dizajniranog svijeta čini uzbudljivim i zabavnim.

Spremna za rasprodaju

Sve ovo na kraju koagulira u nesavršenu, ali vrlo lijepu igru koja, pored iznimno impresivnog dizajna kreatura, posustaje po pitanju priče i zapleta. Ruku na srce, Stellar Blade će malo tko igrati zbog priče, no to također znači da igra, koliko god dinamična bila, nije nešto što bismo svesrdno preporučili. Ako ste spremni podnijeti igrine užasne dijaloge i granično negledljive likove, čeka vas zabavna akcijska igra s puno stila, hrpom akcije, impresivnim neprijateljima i lijepim okolišem.

  • +4
Stellar Blade slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: SHIFT UP Corporation
  • Ime: Stellar Blade
  • Žanr: Akcija
  • Platforme: Sony PlayStation 5
  • Proizvođač: SHIFT UP Corporation
  • Izdavač: Sony Computer Entertainment
  • Cijena: 70 EUR
l>