SUKOB TITANA

Musk naprasno povukao tužbu protiv OpenAI-ja

12.06.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Odluka je, čini se, donesena nakon jučerašnje tirade na X-u, u kojoj je Musk zaprijetio Appleu da će, ako integrira ChatGPT u svoje proizvode, zabraniti iPhone u svim svojim proizvodima i postrojenjima

Elon Musk neočekivano je zatražio od kalifornijskog suda da povuče tužbu protiv OpenAI-ja i njegovog šefa Sama Altmana, u kojoj ih optužuje da su 'napustili osnivačku misiju tvrtke za razvoj umjetne inteligencije (AI) za dobrobit čovječanstva'.

U podnesku koji su podnijeli odvjetnici multimilijardera zatraženo je da se višemjesečni slučaj odbaci, bez navođenja ikakvog razloga za to.

Ovo se dogodilo samo dan prije nego što se očekivalo da će sud saslušati prijedlog OpenAI-ja da se slučaj odbaci.

U najnovijem zahtjevu zatražio je odbacivanje slučaja 'bez presedana', što znači da bi ga Musk mogao ponovno aktivirati u kasnijoj fazi. Šef Tesle je, podsjetimo, podnio tužbu protiv OpenAI-ja krajem veljače ove godine, tvrdeći da je tvrtka koju je on pomogao osnovati 2015. odstupila od svojih altruističkih ciljeva kako bi se usredotočila na zaradu.

OpenAI je uzvratio da je Musk ranije podupirao ideju o profitnoj strukturi i čak predložio spajanje sa svojom tvrtkom za proizvodnju električnih automobila Tesla.

Napetost je porasla ranije ovog tjedna, nakon što je Apple predstavio partnerstvo s OpenAI-jem kako bi poboljšao Siri, svog glasovnog asistenta, te operativne sustave OpenAI-jevim chatbotom ChatGPT, piše BBC.

Nakon objave Musk je objavio nekoliko poruka na svojoj platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter, kritizirajući spajanje. Jedna od objava završavala je riječima: 'Apple nema pojma što se zapravo događa nakon što vaše podatke preda OpenAI-ju.'

Međutim činilo se da su ulagači pozdravili ovu vijest jer je vrijednost Appleove dionice porasla na rekordna tri bilijuna dolara.

Musk je u srpnju 2023. pokrenuo vlastitu tvrtku za umjetnu inteligenciju, nazvanu xAI, za koju je rekao da će joj cilj biti 'razumijevanje stvarnosti'. U studenom te godine xAI je pokrenuo Grok, chatbota s 'malo humora', u pokušaju da bude konkurent ChatGPT-ju.