ZABRANE

Novi problemi: Apple mora hitno pronaći partnera u Kini koji će zamijeniti OpenAI

11.07.2024 u 15:17

Bionic
Reading

ChatGPT - koji će uskoro biti integriran u digitalnu pomoćnicu Siri - zabranjen je u Kini. Ne uspiju li jabučari naći domaćeg partnera, prodaja iPhonea u toj državi mogla bi nastaviti padati

Apple računa na svoje nadolazeće značajke umjetne inteligencije kako bi povećao prodaju iPhonea, posebno u Kini, gdje je potražnja za njegovim uređajima u padu.

Ali, postoji problem: ChatGPT - koji će uskoro biti integriran u digitalnu pomoćnicu Siri - zabranjen je u Kini.

Početkom mjeseca Apple je predstavio vlastitu tehnologiju Apple Intelligence za nove značajke temeljene na umjetnoj inteligenciji i najavio partnerstvo s OpenAI-jem. Time jabučari nastoje uhvatiti priključak sa suparnicima kao što su Microsoft, Google, Meta Platfoms i Samsung, koji već naveliko implementiraju umjetnu inteligenciju u svoje proizvode i usluge.

Ali, Kina je jedna od prvih država u svijetu koja je regulirala tehnologiju generativne umjetne inteligencije. U kolovozu je kineska Uprava za kibernetički prostor, glavni nadzornik interneta u zemlji, objavila nove smjernice za industriju, zahtijevajući od tvrtki da traže odobrenje prije implementacije. Organizacija je do ožujka odobrila više od 100 modela umjetne inteligencije, redom kineskih tvrtki.

Problemi i u Europi

Apple je u potrazi za kineskom tvrtkom za umjetnu inteligenciju s kojom bi sklopio partnerstvo prije očekivanog predstavljanja novog iPhonea u rujnu. Zasad nisu u tome bili uspješni. Prodaja Appleovih pametnih telefona pala za deset posto u prvom kvartalu ove godine, prema tvrtki za istraživanje tržišta IDC, uglavnom zbog naglog pada prodaje iPhonea u Kini.

Protekcionizam, nepovoljni gospodarski uvjeti i povećana konkurencija također su naštetili prodaji. Kina je drugo najveće Appleovo tržište. Ograničenja novih Appleovih alata umjetne inteligencije nisu specifična za Kinu. Regulatorni izazovi čekaju ga i u Europskoj uniji zbog Zakona o digitalnim tržištima.

Ne vjeruju kako će ih uspjeti savladati tijekom ove godine, tako da bi iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing i Apple Intelligence mogli ostati nedostupni korisnicima u Uniji još neko vrijeme.

U Kini zabrinutost oko prodaje iPhonea i dalje je prisutna jer je rast prodaje pametnih telefona kineske marke pametnih telefona Huawei iznosio 70 posto u prvom tromjesečju, prema Counterpoint Researchu. Ne pronađe li Apple partnera, brojni kupci u Kini mogli bi odgoditi nabavku novih modela iPhonea, odnosno odlučiti se za domaće modele, piše CNN.

U siječnju je Samsung postigao dogovor s tehnološkim divom Baiduom, kao i s tvrtkom Meitu. Samsung, doduše, čini manje od jedan posto ukupnog tržišta u Kini, prema Counterpoint Researchu.