privremeno rješenje

Obavještajni stručnjak o VSOA-i: 'Bitno je smanjena operativno-tehnička mogućnost'

10.07.2023 u 19:31

Bionic
Reading

Privremeno rješenje za Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju je javnosti nepoznat brigadir Ante Kujundžić. Sljedećih mjesec dana vojnu agenciju, u kojoj je i dosad radio, držat će na životu

Ante Kujundžić kao privremeno rješenje za VSOA-u neće imati ključne ovlasti, poput traženja tajnih mjera, praćenja, prisluškivanja. U Dnevniku Nove TV ovo rješenje komentirao je dugogodišnji stručnjak u SOA-i Ante Letica.

Pitanje je može li Vojno-obavještajna agencija na ovaj način funkcionirati i koliko dugo.

'Bitno će biti ograničena operativna i operativno tehničke mogućnosti VSOA-e s jedne strane, a s druge strane pitanje je uopće uloge VSOA-e u ovakvoj situaciji, u suradnji i koordinaciji sa stranim obavještajnim službama partnerskih zemalja i u okviru NATO-a. Tako da je bitno smanjena operativno tehnička mogućnost VSOA-e', kazao je Ante Letica.

Upitan je li na Zapadu uopće ovakva situacija uopće moguća, Letica kaže: 'Ovakva situacija je moguća u onim zemljama, a to su vrlo rijetke zemlje, pored nas još jedna ili dvije zemlje u Europi u kojima je takozvano dvostruko upravljanje službama. To znači da predsjednik države i premijer jednakopravno upravljaju tim službama. Zato mislim da je i pitanje funkcioniranja ovog zakona o sigurnosno obavještajnim službama upitno i da je on završio svoju ulogu i da bi trebalo ići na promjenu zakona. Kakav će taj zakon biti i što će biti u tom zakonu to će odlučiti hrvatska politika.