PAO U SINGAPURU

Odao ga luksuz? Policija uhvatila prevaranta koji je zgrnuo milijune na prijevarama online

03.06.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Kineski državljanin uhićen je jer je navodno glavni mozak golemog botneta korištenog za krađu milijardi američkih dolara

Botnet 911 S5 bio je vjerojatno najveći na svijetu. Zarazio je računala u gotovo 200 država i omogućio čitav niz zločina uključujući financijske prijevare, krađu identiteta i iskorištavanje djece.

Yunhe Wang je navodno zaradio najmanje 99 milijuna dolara - za što je kupovao luksuzne automobile i nekretnine diljem svijeta - prodajući pristup botnetu kriminalcima koji su ga koristili za prijevare. Botnet je mreža zaraženih računala kojima hakeri upravljaju na daljinu radi masovnih cyber napada i prijevara.

Preuzeti strojevi prepušteni su im na milost i nemilost. Mogu biti korišteni za prikupljanje osobnih podataka, praćenje aktivnosti i instaliranje aplikacija. Wang (35) je uhićen u Singapuru prošlog tjedna. Policija je zaplijenila 29 milijuna dolara u kriptovaluti.

Botnet je korišten za krađu 'milijardi dolara od financijskih institucija, izdavatelja kreditnih kartica i vlasnika računa te saveznih programa zajmova od 2014. godine'. Mreža je navodno uključivala 613.000 zaraženih strojeva samo u SAD-u. Kriminalci koji su ga koristili počinili prijevare vrijedne oko 5,9 milijardi dolara, uključujući 560.000 lažnih zahtjeva za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Wang je iskoristio svoje milijune za kupnju 21 nekretnine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, SAD-u, Kini, Singapuru, Tajlandu i St. Kittsu i Nevisu - gdje je dobio državljanstvo.

Automobili, uključujući Rolls-Royce, dva BMW-a i Ferrari - kao i luksuzni satovi - nalaze se među imovinom koja bi mogla biti zaplijenjena. Ako bude osuđen, Wang može dobiti do 65 godina zatvora. Osim američke agencije FBI, u akciju su bile uključene i vlasti iz SAD-a, Singapura, Tajlanda i Njemačke, piše Sky.