RAZGOVOR ZA TPORTAl

Mađari grade turističko čudo na Jadranu, otkrili su nam svoje planove

17.06.2024 u 08:07

Bionic
Reading

Indotek grupa, međunarodni investicijski fond sa sjedištem u Budimpešti, na čijem se čelu nalazi Daniel Jelinek, navodno šesti najbogatiji Mađar s vrlo dobrim privatnim i poslovnim vezama s tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom i njegovom obitelji, napokon je započela s ozbiljnim investiranjem u Hrvatskoj pokrenuvši 20 milijuna eura vrijednu obnovu hotela Labineca u mjestu Gradac pokraj Ploča

Početak radova svečano su obilježili na samoj lokaciji, pozvavši novinare da se uvjere u ozbiljnost njihovih namjera jer oko njih – ali još više oko namjera drugih mađarskih investitora na Jadranu – vlada poprilična skepsa. Neke propale hotelske kuće, ili one koje se nalaze u ozbiljnim poteškoćama, godinama su prelazile iz ruke u ruku investitora iz ove države, a planovi i obećanja o njihovoj obnovi najčešće su se izjalovili – pa se plasirala teza da Mađari nisu zainteresirani za turizam, nego isključivo za nekretninski biznis i špekulacije.

Zapušteni ili potpuno zatvoreni hoteli stvaraju ozbiljne poteškoće u funkcioniranju manjih sredina na obali – recimo u spomenutom Gradcu, ali i u Primoštenu te Jelsi na Hvaru, čiji je vlasnik upravo Indotek. Istina, to je postao tek u posljednjih jednu do tri godine, pa im vrijedi dati vremena da se dokažu. Na primjeru Labinece u Gradcu žele demonstrirati kako bi se situacija trebala razvijati i na drugim dvjema lokacijama.

  • +6
Hotel Labineca Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Labineca

Indotek grupa ima izrazito diversificirano poslovanje u nizu zemalja, a u Hrvatskoj je ono zasad ipak ograničeno na turizam. Prije dvije godine bili su pred preuzimanjem Fortenova grupe, nekadašnjeg Agrokora, no ta transakcija spriječena je zbog sumnje u povezanost s Orbanom, a preko njega i ruskim kapitalom i interesima.

Ovog tjedna tportal je razgovarao s Indotekovim voditeljem međunarodnih akvizicija Timom Wilkinsonom o daljnjim planovima grupacije, ali i o (navodnim) kontroverzama koje ih prate. Wilkinson je Britanac s 25-godišnjim iskustvom upravo u akvizicijama nekretnina te provođenju razvojnih strategija zasnovanima na njima. Prethodno je, između ostalog, bio direktor u Redstone Asset Managementu te zadužen za tržišta srednje i istočne Europe, kao i direktor tvrtke Cushman & Wakefield za Rumunjsku.

Zasad ste ograničeni isključivo na turizam?

Da, u našem portfelju nalaze se tri turističke tvrtke, ali otvoreni smo i za ulaganja na drugim područjima, posebno u komercijalne i trgovačke sadržaje.

Ali, osim ovog hotela u Gradcu, preostale dvije investicije i dalje su na čekanju?

Da, svjesni smo takve percepcije, no potrebno je proći dugotrajnu i često složenu proceduru kako bi se došlo do trenutka pokretanja samih fizičkih radova. U posljednjih godinu dana to smo uspjeli riješiti u Gradcu, a vjerujem da će tako biti i na drugim destinacijama. Nastojimo se konzultirati s lokalnim vlastima, razumjeti što su njihove želje i potrebe, a nakon toga uhvatiti se u koštac s dokumentacijom, dozvolama i ostalim procedurama. Tvrtke koje smo preuzeli ne tako davno bile su u, recimo to tako, izrazito stresnom periodu, no sada se problemi rješavaju, perspektiva je puno jasnija i sve se kreće u, rekao bih, pozitivnom smjeru.

Mađarske investitore na Jadranu često se označavalo kao špekulante zainteresirane isključivo za trgovanje nekretninama, ne i za njihovu obnovu i stavljanje u funkciju.

Odgovorit ćemo konkretnim djelima i vrlo jasno ćemo dokazati da razmišljamo dugoročno. Sve hotele u našem vlasništvu zadržat ćemo, obnoviti i dovesti do njihovog punog potencijala. Pozivam da pratite što radimo, dokazat ćemo da smo ozbiljni i da se ne namjeravamo baviti kratkoročnim potezima.

Poznato je to da ste naišli na velike prepreke u Primoštenu zbog nesuglasica s tamošnjom lokalnom vlasti, no jeste li dosad iskusili nešto slično na nacionalnom nivou?

Uvijek smo otvoreni za daljnje razgovore, pa i u Primoštenu. Treba komunicirati da bi se došlo do rješenja za sve probleme. Generalno smo zainteresirani za investiranje u Hrvatskoj, ali jasno je da na svakom tržištu postoje različiti i specifični izazovi. To je naprosto dio procesa investiranja, posebno kada se radi o postojećim projektima i nekretninama, kojima treba stavljanje u funkciju ili podizanje na višu razinu. Uvijek je tu niz faktora koje treba uskladiti da bi se mozaik posložio.

Niste, čini se, uopće zainteresirani za razvijanje potpuno novih projekata i greenfield investicija.

Ne, mi nismo developeri, nego se primarno bavimo repozicioniranjem postojećih projekata te njihovom obnovom i unaprjeđenjem. Takvu filozofiju slijedimo na svim poljima, ne samo u turizmu, a uvijek nam je cilj dosezanje punih potencijala. Barem onako kako ih mi procjenjujemo.

Većinski vlasnik Indoteka Daniel Jelinek je, po brojnim napisima, snažno povezan s mađarskim premijerom Orbanom i njegovom obitelji. Provodite li vi zapravo kroz svoje investicije tamošnju nacionalnu politiku?

Ne, to naprosto nije točno. Prilikom svih naših investicija – a imamo ih diljem Europe – pomno se brinemo za to da postoji zdrava distanca prema politici i vladama nacionalnih država.

U Hrvatskoj, dakle, ostajete do daljnjega?

Da, viđat ćemo se u dugom periodu ispred nas.