podaci financial timesa

Srbija se priprema dati zeleno svjetlo za najveći europski rudnik litija

17.06.2024 u 07:21

Bionic
Reading

Financial Times (FT) je objavio da se Srbija priprema dati zeleno svjetlo za najveći europski rudnik litija i to nakon što je Beograd obustavio projekt

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije tvrdi da su britansko-australska kompanija i EU dale nove garancije za zaštitu okoliša na zapadu zemlje, gdje bi se litij trebao eksploatirati, piše FT.

Vučić je u intervjuu za FT izjavio da će se eksploatacijom litija osigurati proizvodnja baterija i električnih vozila u Srbiji.

"Ako sve završimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine", rekao je, dodajući da se očekuje eksploatacija 58.000 tona litija godišnje što je dovoljno za 17 posto električnih vozila u Europi.

Uvjeren je da bi ovaj rudnik mogao biti prekretnica za Srbiju.

Srpaska vlada je u siječnju 2022. oduzela dozvole tvrtki Rio Tinto, i to nakon velikih prosvjeda zbog zabrinutosti da će ova rudarska aktivnost uzrokovati zagađenje vode, raseljavanje stanovništva...

Analitičar britanske kompanije za prikupljanje i analizu podataka u industriji Fastmarkets Martin Baker je naglasio da je riječ o nalazištu visokokvalitetnog litija koje je mnogo veće od drugih nalazišta litija u svijetu.