Lynx H2 5000

Tehnološka senzacija iz Kalinovca: Predstavljeno prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

13.05.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Svjetska premijera najnovijeg Rascovog sofisticiranog vozila održana je danas na minhenskom IFAT-u, najvećem europskom sajmu komunalnih vozila. Lynx H2 5000 je prva kompaktna čistilica u svijetu koja koristi tehnologiju gorivih vodikovih ćelija, a u potpunosti je razvijena u Rascovu pogonu u Kalinovcu. Može nositi više od deset kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je tehnološki gledano izrazito napredno, priopćili su iz tvrtke

Rasco - jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila - danas je u Münchenu predstavila tehnološku senzaciju – veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik!

Lynx H2 5000 predstavlja revoluciju u tehnologiji održavanja gradova, pokazujući potencijal vodikovih gorivih ćelija na putu prema održivosti. S obzirom na to da Hrvatska trenutno nema nijednu industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova obiteljska tvrtka iz Kalinovca u Podravini ostvaruje 90 posto svojih prihoda, priopćili su iz tvrtke.

„Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ova čistilica kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i stvaranja zelenijih gradova. Zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije. Čistilica k tome može nositi više od deset kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji', navodi predsjednik uprave Ivan Franičević, ističući kako je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila i jedini značajan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s ovim tipom opreme u zadnjih 30 godina.

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

Ovo vozilo u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju, ima zapreminu od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine.

'Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se može nazvati najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji', pripćili su iz tvrtke.