TEST AUTOMOBILA

Vozili smo Volkswagen ID.7 Pro: Velika poslovno-obiteljska električna fastback limuzina s izvrsnim pogonom

04.06.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Novi visokoučinkoviti pogon od 210 kW (286 KS) s baterijom od 77 kWh impresionira dugim WLTP dometom do 621 kilometar i 545 Nm okretnog momenta

Volkswagen je predstavio svoj ID.7 model prije nešto više od godinu dana, u travnju 2023. godine, i odmah je bilo jasno da je riječ o automobilu koji se potpuno razlikuje od svih dosad predstavljenih potpuno električnih modela iz obitelji ID. Riječ je o fastback limuzini dugoj gotovo 5 metara, za koju bi mnogi rekli da je gotovo idealna zamjena za Passat limuzinu, modela koji više nije u planovima proizvođača iz Wolfsburga. Radi se o modelu pozicioniranom u višu klasu vozila srednje veličine, ali uz dodatak premium karakterstika. Da stvar za Volkswagen bude bolja, ID.7 je odmah proglašen 'njemačkim automobilom godine 2024' od strane međunarodnog žirija.

Inače, novi ID.7 se proizvodi u Volkswagenovoj tvornici u Emdenu (Njemačka) za europsko i sjevernoameričko tržište. U Kini će se odgovarajući modeli ID.7 proizvodi lokalno.

Volkswagen ID. 7 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Mi smo na svom jednotjednom testu imali model ID.7 Pro sa stražnjim pogonom snage 210 kW (286 KS) i s baterijom kapaciteta 77 kWh. U međuvremenu su predstavljena još dva modela s oznakom ID.7, ali u karavanskom tipu karoserije: Tourer i Tourer GTX s pogonom na sva četiri. Slijede i i fastback model ID.7 s još većom baterijom te sportska GTX verzija.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Dizajn ID.7 temelji se na tekućim i mišićavim linijama. Aerodinamički dizajn ID.7 posebno se očituje u oblikovanom poklopcu motora i LED prednjim svjetlima s njihovom uskom LED trakom za dnevna svjetla i pokazivače smjera integriranim na vrhu kućišta. Vodoravna LED traka prolazi između prednjih svjetala.

Naš testni ID.7 je opremljen najnovijom doplatnom verzijom IQ.LIGHT LED matričnih prednjih svjetala s automatskom kontrolom osvjetljenja, osvjetljenjem za loše vremenske uvjete, funkcijom dobrodošlice, dinamičkom kontrolom dometa prednjih svjetala i dinamičkim svjetlima za zavoje.

Bočni usisnici zraka (zračne zavjese) za kućište kotača se nalaze nisko u braniku i imaju prepoznatljiv izgled. Koeficijent otpora je 0,23 ovisno o ugrađenoj opremi, a prednja površina je 2,45 m². Vjetrobransko staklo je grijano, sa zaštitom od infracrvenog zračenja i zvučnom izolacijom (bez žica).

Gledajući s boka, sportski ravni okvir vjetrobranskog stakla i upečatljiv C-stup poput kupea odmah upadaju u oči. Krov i krovni stupovi uvijek su završeni u crnoj boji visokog sjaja, dok letvice krovnog okvira imaju izgled aluminija. Definirajući stilski element elegantnog bočnog dizajna vozila karakterna je linija smještena ispod ruba prozora. Prolazi s oštrim podrezom od prednjih svjetala do mišićavog stražnjeg dijela, čime se vizualno smanjuje visina i stvara pozitivna napetost u silueti.

Vodoravne linije naglašavaju širinu ID.7 straga. Najsnažnija linija je horizontalna LED traka, koja se proteže prema van u sklopove LED stražnjih svjetala. Kao još jedna značajka, središnje područje LED trake je bijelo i mijenja se u crveno samo kada se svjetlo aktivira. Razdjelni rub velikog poklopca prtljažnika koji se široko otvara aerodinamičan je i upečatljiv detalj. Snažan dojam stvaraju odbojnik i difuzor koji se nalazi ispod, a koji su obojeni crnom bojom visokog sjaja.

Naš je testni model imao Paket 'Styling Exterior Plus' koji uključuje: osvijetljenu lajsnu između prednjih svjetala i osvijetljene ručke vrata, laminirana sigurnosna stakla na vratima, dodatno zatamnjena bočna stakla straga i stražnje staklo, progresivni elektromehanički servo upravljač, ovisan o brzini kretanja (servotronic), elektronsko podešavanje ovjesa (DCC), stalno prilagođavanje ovjesa stanju ceste i brzini prema individualno odabranom načinu (Sport, Comfort, Normal) uz izbor profila vožnje, Easy Open & Close, otvaranje vrata prtljažnika virtualnom pedalom.

To obuhvaća i već prethodno spomenute Dynamic Light Assist, kontrolu dugog svjetla, IQ.LED Matrix glavna svjetla, dinamičku kontrolu dometa prednjih svjetala s dinamičkim svjetlom u zavojima, stražnja svjetla u LED tehnici s dinamičnim pokazivačima smjera, svjetlo za loše vremenske uvjete.

Što se strukture tiče, ID.7 je temeljen na MEB platformi Volkswagen Grupe. Prema vanjskim dimenzijama ID.7 se može pohvaliti sljedećim brojkama: duljina 4961 mm, širina 1862 mm (s otvorenim retrovizorima 2141 mm), visina 1536, međuosovinski razmak 2971 mm. Težina vozila je 2176 kg u što je uključena masa vozača od 75 kg kao i masa dodatne opreme.

Volumen prtljažnika je 532 l, a može narasti do 1586 l preklapanjem naslona stražnjih sjedala. Krug okretanja je 10,9 m, a može vuči prikolicu od 1000 kg (kočena, nagib od 12 posto) ili nekočenu od 750 kg.

Kad je riječ o kotačima, ID.7 krase u našem slučaju lakometlani naplatci 'Montreal' (8.5Jx20 sprijeda i 9.5Jx20 straga) s gumama Continental WinterContact TS 870 P dimenzija 235/45R20 sprijeda i 255/40R20 straga (AirStop® gume).

Unutrašnjost

Već ulaskom u kabinu vidite da je riječ doista o premium vozilu kod kojeg ništa nije prepušteno slučaju. Fastback limuzina dočekuje vozača i putnike interijerom koji je dizajniran od nule. Zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku, ID.7 nudi izuzetno velikodušan prostor i na prednjim i na stražnjim sjedalima.

Mi smo imali opcijski Paket 'Interijer Plus' koji uključuje nova ergoActive udobna sjedala za vozača i suvozača od mikrofibre s električnim podešavanjem u 12 smjerova, funkcijom memorije, udobnom funkcijom ulaska i podesivom potporom za bedra. Također nude potpuno novu funkciju masaže točaka pritiska. Vrhunska verzija – ergoActive premium sjedalo – također ima novu funkciju automatskog klimatizacije i nadograđenu funkciju masaže. Funkcije upravljanja klimom i masaže stalno su prikazane putem dodirnih kontrola na najvišoj razini infotainment sustava i tamo se također mogu uključiti, isključiti i prilagoditi.

Zahvaljujući velikom međuosovinskom razmaku i kompaktnom dizajnu pogonske tehnologije, ID.7 nudi mnogo prostora u prvom i drugom redu sjedala. To je posebno vidljivo straga s izdašnim prostorom za noge. Unatoč tome što je baterija integrirana u pod vozila i nižoj visini karoserije u usporedbi sa svim ostalim ID-ima. modela, ID.7 i dalje nudi dobar prostor za glavu. Nudi 1030 mm prostora za glavu sprijeda (ili 1025 mm s panoramskim krovom) i 961 mm straga (960 mm s panoramskim krovom).

Dominantan detalj u unutrašnjosti ID.7 je instrumentna ploča. Njezin horizontalni raspored jasno je strukturiran. Obrubi, koji su po izboru osvijetljeni pozadinskim osvjetljenjem, i horizontalna traka ventilacije integrirani su u linearni dizajn. U ID.7 Pro, kontrastni šavovi s dodatnim obrubom ugrađeni su između ventilacijske trake i ukrasa.

Spomenimo i to kako je ID.7 jedino vozilo u svojoj klasi koje standardno ima head-up zaslon s proširenom stvarnošću (AR). Projicira sve informacije relevantne za putovanje u vozačevo vidno polje, tako da više ne moraju skidati pogled s ceste. U isto vrijeme, novi AR head-up zaslon mijenja arhitekturu kokpita jer su tradicionalni vozački instrumenti postali puno manji (kao suvišna razina informacija). Jasna struktura izbornika za infotainment sustav razvijena je od nule usmjerena na AR head-up zaslon i, kao takav, o tome što se događa na cesti.

Ovo je još važnije s obzirom da statusna traka u AR head-up zaslonu također prikazuje informacije poput razine napunjenosti baterije i potrošnje. Štoviše, područje proširene stvarnosti head-up zaslona ima novu značajku: navigaciju na razini traka, koja može voditi vozača u desnu traku za križanje autoceste, na primjer, u ranoj fazi. Još jedan element razvijen od nule je standardni infotainment sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir koji izgleda kao da stoji slobodno i ima intuitivnu strukturu izbornika. Dodirni klizači za kontrolu temperature i glasnoće ispod zaslona su osvijetljeni.

Zahvaljujući više novih značajki – kao što su automatski kontrolirani ventilacijski otvori s elektroničkim pokretačima, nova opcijska sjedala ergoActive s novom funkcijom masaže na točki pritiska i (u vrhunskom sjedalu) automatski klima uređaj – ID.7 nudi razinu klime i udobnosti sjedenja kao što i priliči premium klasi automobila.

Volkswagen je već u luksuznoj limuzini Phaeton predstavio jedan od najboljih klimatizacijskih sustava u svijetu u to vrijeme. To je omogućilo ventilaciju praktički bez propuha, a otvori su se automatski otvarali i zatvarali. Novi klimatizacijski sustav sada je ugrađen i u ID.7 s njegovom aktivnom kontrolom ventilacijskih otvora. Pametni ventilacijski otvori s elektronički kontroliranim vertikalnim i vodoravnim motorima otvaraju se i zatvaraju automatski i brzo raspoređuju zrak po velikoj površini unutrašnjosti, koristeći dinamične pokrete.

Štoviše, pod uvjetom da je funkcija aktivirana, hlađenje ili grijanje već počinje čim se vozač približi ID.7 s klimatizacijskim sustavom može se upravljati glasom i tipkom na zaslonu infotainmenta. Protoci zraka mogu se individualno prilagoditi u unutrašnjosti odgovarajućim postavkama na središnjem zaslonu infotainment sustava. Brojne funkcije klima uređaja također se mogu aktivirati pomoću IDA glasovnog asistenta. ID.7 odgovara vozaču govoreći: 'Zdravo IDA, ruke su mi hladne', aktiviranjem grijanja upravljača - topli zrak se također usmjerava na ruke u isto vrijeme.

Početni zaslon u sredini kombinira sadržaj najvažnijih aplikacija na pločicama različitih veličina. Uz klasični sadržaj kao što su navigacija i radio/mediji, pločice također nude nove funkcije kao što su prijedlozi novog online IDA glasovnog asistenta. Korisnik također može individualno konfigurirati početni zaslon. Ovdje se osim sadržaja može se prilagoditi izgled i broj stranica.

Donja traka na zaslonu sadrži funkcije klima uređaja i sjedala te ima tipku za početnu stranicu koja vozaču omogućuje povratak na središnji početni zaslon u bilo kojem trenutku. To znači da se uvijek može izravno pristupiti izborniku klima uređaja, postavkama temperature za vozača i suvozača i podesivim funkcijama klima uređaja. Glasovne naredbe vizualiziraju se na zaslonu infotainmenta.

Zanimljivo, kao doplatna opreme se može naručiti i panoramski krov sa pametnim staklom. Prozirni krov može biti neproziran ili ponovno proziran od trenutka do trenutka pomoću sloja tekućih kristala s raspršenim polimerom (PDLC) integriranog u staklo. Prekidač se aktivira dodirnim upravljanjem na krovnoj konzoli ili putem internetskog IDA glasovnog asistenta. Slojevi u staklu također reflektiraju toplinu koja zrači u unutrašnjosti, što osigurava vrlo ugodno iskustvo za putnike u vozilu, osobito zimi.

Interakcija s ID.7 je posebno podignuta na najvišu razinu zahvaljujući novoj prirodnoj online značajki glasovnog upravljanja. Njegovi odgovori na naredbe i pitanja jednako su sveobuhvatni i interaktivni kao glasovni pomoćnici na najnovijim pametnim telefonima.

Njemački je proizvođač također redizajnirao standardni informacijsko-zabavni sustav s intuitivnom strukturom izbornika i velikim zaslonom osjetljivim na dodir, koji izgleda kao samostojeći i ima 38 centimetara (15 inča) po dijagonali. Dodirni klizači za kontrolu temperature i glasnoće ispod zaslona su osvijetljeni.

Grafičko sučelje i navigacija izbornika uvelike su restrukturirani. Cilj je bio rad sa svim funkcijama učiniti što je moguće intuitivnijim i prilagodljivijim. U tu svrhu zaslon je podijeljen na dvije trajno vidljive dodirne trake i početni zaslon.

Nova tipka za izravni pristup s lijeve strane gornje trake zaslona omogućuje korisniku otvaranje glavnog izbornika s pregledom svih aplikacija. Pokraj njega nalazi se tipka za novi Car Control Center, koji nudi izravan pristup najvažnijim funkcijama vozila i vozač ih može individualno konfigurirati. Glavni izbornik i Car Control Center uvijek su dostupni bez zatvaranja aktivne aplikacije. Ovo čini sustav jednostavnim za korištenje. S desne strane Car Control Centera nalazi se pet dodatnih tipki za izravni pristup, kojima korisnici mogu slobodno dodijeliti dostupne aplikacije. Kao rezultat toga, vozač i suvozač mogu brzo i jednostavno prelaziti između svojih omiljenih i često korištenih aplikacija.

Volkswagen nudi vrhunski zvučni sustav od 700 W tvrtke Harman Kardon za ID.7. U ovom slučaju, ID.7 je opremljen s 12 vrhunskih zvučnika plus središnji zvučnik sprijeda i subwoofer u prtljažniku. 16-kanalni zvučni sustav nudi četiri unaprijed konfigurirane postavke zvuka: Pure (neutralni studijski zvuk), Relax (lako slušanje), Speech (fokus na izgovorene riječi) i Vibrant (dinamični zvuk uživo).

Zvuk se također može individualno podešavati pomoću ekvilizatora. Također je moguće usmjeriti fokus slušanja na jedno ili više od četiri vanjska sjedala ID.7. Vozač stoga može prilagoditi fokus zvuka Ovisno o opremi, pozadinsko osvjetljenje nudi 10 ili 30 boja ID.7 s opcijskim zvučnim sustavom Harman Kardon

Opcijska oprema u modelima ID.7 potpuno do položaja sjedala kada se voze samostalno, na primjer. Također je moguće usmjeriti zvuk prema stražnjem dijelu vozila.

Veliki izbor standardnih pomoćnih sustava

Novi ID.7 je lansiran s vrhunskim sustavima pomoći, a jedan dodatak je novi spektar sustava pomoći pri parkiranju. U ID.7 Pro, Park Assist Plus i funkcija memorije za Park Assist dolaze kao standard. Travel Assist također je poboljšan potpomognutom uzdužnom i bočnom kontrolom vozila. Najnovija verzija podržava potpomognute promjene traka na autocestama. Još jedan novi razvoj je standardni sustav upozorenja na izlaz.

Travel Assist s podacima o roju (swarm data) može po potrebi preuzeti bočnu i uzdužnu kontrolu nad ID.7. Volkswagen je ovu značajku razvio zajedno s CARIAD-om, softverskom tvrtkom VW grupe. Ako želite, ID.7 također može koristiti Travel Assist za potpomognutu promjenu trake na autocesti s više traka pri brzinama iznad 90 km/h. Vozač to prati, ali je napor vožnje značajno smanjen.

Standardno je ugrađena i nova generacija funkcije upozorenja na opasnost u prometu. Sustav Car2X podržava vozača pružajući informacije o tome što se događa na cesti te stoga može dati rano upozorenje o situacijama kao što su radovi na cesti, nesreće, kraj kolona ili vozila hitne pomoći. Kako bi to postigao, ID.7 koristi signale koje odašilju druga vozila s Car2X ili prometna infrastruktura. Nova generacija ove funkcije sada podržava dodatna upozorenja prometne infrastrukture poput slabe vidljivosti zbog magle ili prepreka na cesti.

Park Assist Plus je sustav koji je već poznat iz drugih Volkswagenovih modela: omogućuje vozaču pomoć pri ulasku ili izlasku iz paralelnog parkirališta. U tu svrhu vozilo preuzima kontrolu nad ubrzavanjem, kočenjem i upravljanjem. Nadalje, novi Volkswagen opremljen je funkcijom memorije za Park Assist. Ovo nije namijenjeno za korištenje u kretanju prometa na javnim cestama, već za parkiranje na privatnom posjedu. Zahvaljujući funkciji memorije, sustav uvijek bilježi zadnjih 50 metara vožnje, a time i situaciju parkiranja. Vozač može spremiti manevar parkiranja kada se vozilo zaustavi. Kada ID.7 zatim ponovno dođe do iste lokacije – na primjer, do ulaza u nadstrešnicu ili parkirno mjesto na radnom mjestu vozača – automatski nudi samostalno preuzimanje parkiranja. Automatska vožnja s parkirnog mjesta također je moguća uz funkciju memorije. Ukupno pet manevara parkiranja može se spremiti na širokom nizu lokacija.

Volkswagen ID.7 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Kada se otvore vrata vozila, novi sustav upozorenja pri izlasku upozorava putnike na vozila bilo koje vrste koja im se približavaju straga – uključujući bicikle – i tako može pomoći u izbjegavanju sudara u najboljem slučaju. Ova nova funkcija je sustavno poboljšanje sustava Side Assist (pomoć pri promjeni trake). Sustav upozorenja pri izlasku otkriva objekte u definiranom području sa strane i iza Volkswagena. Postoje dva različita upozorenja: vizualno upozorenje putem LED dioda za bočnu pomoć u vanjskom retrovizoru i zvučno. Istovremeno se odgađa proces otvaranja vrata.

  • +67
Volkswagen ID. 7 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogonski sklop i punjenje

ID.7 je prvi MEB model s potpuno novom, visoko učinkovitom generacijom pogona. Sa 210 kW (286 KS) (najveća 30 minutna snaga e-motora 89 kW (121 KS)) to je najsnažniji električni pogonski motor s najvećim okretnim momentom u Volkswagen ID. modelu do sada. Ova varijanta snage koristi se u ID.7 neovisno o odabranoj veličini baterije. Pogonska jedinica s internom oznakom APP550 razvijena je zajedno s Volkswagen Group Components u Kasselu (Njemačka) i tamo se i proizvodi.

Novi električni pogonski motor središnji je modul ove učinkovite pogonske jedinice i integriran je u pogonsku stražnju osovinu zajedno s dvostupanjskim jednobrzinskim mjenjačem i pretvaračem impulsa, što omogućuje inteligentnu kontrolu pogona. Za opskrbu energijom u ID.7 zadužena je litij-ionska baterija smještena u sendvič podu. Na početnoj verziji ID.7 Pro, kao u našem slučaju, baterija nudi neto energetski sadržaj od 77 kWh (bruto: 82 kWh). Slijedi druga verzija baterije s još većim sadržajem energije. Najnovija baterije karakterizira visoka gustoća energije. Drugi čimbenik je aerodinamična karoserija s koeficijentom otpora od samo 0,23, što (ovisno o opremi) pomaže u smanjenju potrošnje energije.

ID.7 Pro sa svojom baterijom od 77 kWh već naglašava svoju prikladnost za vožnju na duge udaljenosti s kombiniranom WLTP potrošnjom od 16,3 do 14,1 kWh/100 km i WLTP dometom do 621 kilometar.

Sa svojom gotovo nečujnom vožnjom i najnižom mogućom razinom buke vjetra, smetnje unutar ID.7 su na standardu koji su ikada postigle samo luksuzne limuzine u svijetu automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. ID.7 Pro ima elektronički kontroliranu najveću brzinu od 180 km/h i može ubrzati od 0 do 100 km/h za 6,5 ​​sekundi. Treba reći kako našem testnom ID.7 snage stvarno ne nedostaje.

Međutim, posebno impresivna karakteristika je kako spontano električni pogonski motor od 210 kW isporučuje maksimalni okretni moment sustava od 545 Nm na pogonsku stražnju osovinu.

Što se punjenja tiče, ID.7 Pro na DC stanicama za brzo punjenje, dovoljno energije za do 204 kilometra prema WLTP) vožnje dopuni bateriju za samo 10 minuta s kapacitetom punjenja do 175 kW u optimalnim uvjetima. Baterija s razinom napunjenosti od samo 10 posto može se ponovno napuniti do 80 posto za otprilike 28 minuta. Dok je vozilo na cesti, nova funkcija punjenja i toplinskog upravljanja osigurava da je baterija predkondicionirana prije sljedeće stanice za punjenje istosmjernom strujom.

Zahvaljujući ovom predkondicioniranju, ID.7 se ponovno opskrbljuje energijom što je brže moguće. Baterija se dovodi na optimalnu temperaturu prije zaustavljanja punjenja kako bi se mogla puniti maksimalnom snagom. To omogućuje smanjenje vremena punjenja za nekoliko minuta, osobito zimi.

Kada je aktivno navođenje putem navigacijskog sustava s Planerom rute za električno vozilo, predkondicioniranje se automatski pokreće na putu do sljedeće stanice za brzo punjenje. Bez aktivnog navođenja rutom, funkcija se također može aktivirati ručno pomoću izbornika za punjenje u infotainment sustavu. Poklopac utičnice za punjenje otvara se prema gore tako da je utičnica uvijek lako dostupna.

Volkswagen ID.7: Scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Kakav je ID.7 u vožnji?

ID.7 je udobna limuzina za putovanja, a njegova uravnotežena amortizacija u kombinaciji s dugim međuosovinskim razmakom nudi visoku razinu udobnosti u svim situacijama vožnje. U isto vrijeme, ID.7 nudi spontano dostupnu agilnost. Velika razlika između udobnosti i agilnosti moguća je zahvaljujući osnovnom rasporedu voznog mehanizma, poboljšanoj adaptivnoj kontroli šasije (DCC) i također prilagođenom Vehicle Dynamics Manageru. Udobnost u ID.7 dodatno je optimizirana novim detaljima kao što su posebno podešeni elasto-kinematički nosači s visokim prigušenjem na stražnjoj osovini. Osim toga, nisko težište Volkswagena zbog integracije baterije u pod vozila također pozitivno utječe na upravljivost.

Osnovni raspored voznog mehanizma sastoji se od prednje osovine MacPherson i stražnje osovine s pet karika. Upravljački sustav opcijske adaptivne kontrole šasije DCC je dorađen. DCC kontroler opremljen je novim Volkswagenovim softverom i koristi rafinirane algoritme za upravljanje amortizerima. Sustav stoga može otkriti kako se kotači i karoserija kreću bolje nego ikad prije. Zahvaljujući DCC-u, vozač ima mogućnost podešavanja voznog mehanizma na sportsku ili udobniju postavku pomoću odabranog profila vožnje (Eco, Comfort i Sport) te također u načinu rada Individual pomoću klizne kontrole.

Osim toga, nova postavka Vehicle Dynamics Managera, koju je razvio Volkswagen, čini ovu veliku razliku između udobnosti i agilnosti mogućom u ID.7. Vehicle Dynamics Manager koordinira i optimizira bočnu dinamiku kao središnja upravljačka jedinica i kontinuirano osigurava maksimalnu stabilnost u vožnji (pri kočenju u zavoju, na primjer).

Sustav upravljanja također je rekonfiguriran za ID.7. Nova postavka reagira izravnije iz središnjeg položaja, omogućujući precizniju kontrolu vozila. Ovo dodatno poboljšava Volkswagenovo tipično linearno upravljanje vozilom. S opcijskim progresivnim upravljanjem moguće su dinamičnije reakcije vozila s manjim promjenama kuta upravljanja, pružajući još više užitka za upravljačem.

Za kraj, što se cijena tiče Volkswagen ID.7 kreće s verzijom ID.7 Pro od 53.830,13 eura (do registracije), a verzija ID.7 Pro Life Plus kreće od 56.865,16 eura. Naš je testni model sa svom dodatnom opremom u trenutku testiranja stajao 67.142,50 eura.