tržište kapitala

Zagrebačka burza: Mješovite izvedbe glavnih dioničkih indeksa

Bionic
Reading

Zagrebačko tržište kapitala je u petak završilo dan u zelenom, dok se promet u odnosu na prethodni radni dan povećao

Indeks CROBEX je napredovao za 0,02 posto te dostigao razinu od 2808,3 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 zabilježio rast od 0,19 posto na 1677,6 bodova.

Šira inačica CROBEXplus izgubila je 0,07 posto na vrijednosti te završila na 1961,1 bodova.

Sektorski indeksi također su imali mješovite izvedbe, a najviše je na dobitku bio indeks transportnog sektora koji je ojačao 0,9 posto.

S druge strane, indeks prehrambenog sektora, pao je za 0,9 posto. Likvidnost je porasla, a ukupno je protrgovano s preko 1,1 milijuna eura prometa.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke s kojom je protrgovano oko 436 tisuća eura, a cijena joj se pritom smanjila za gotovo 1 posto uslijed obavijesti o obvezujućoj ponudi za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe koju je kompanija objavila na Burzi.

Osim nje, likvidna je bila i dionica povlaštenog izdanja Adris Grupe, ostvarivši pritom oko 221 tisuća eura prometa, a cijena joj je porasla za 0,3 posto.

Titula dobitnika dana pripala je dionici Jadroplova, a cijena joj je porasla 2,8 posto na 9,35 eura, dok je iza nje bila nešto likvidnija dionica Končara, rastući 2,3 posto.

U petak dobro je kotirala i dionica INA-e, rastući za gotovo 2 posto što je potaknula održana Glavna skupština na kojoj se odredila dividenda u iznosu od 24 eura po dionici. Osim njih, dionica Auto Hrvatske ojačala je za 1,9 posto.

Među gubitnicima, izdvojila se dionica Luka Rijeke, padajući 2,6 posto, a pratile su je dionice Mon Perina i Atlantic Grupe s negativnim predznacima od 2,4 posto i 1,8 posto.

Dobitnik dana: Jadroplov                         +2,8%            9,35

Gubitnik dana: Luka Rijeka                      -2,6%             7,65

CROBEX:                                                   +0,02%        2808,3