Tportal na predstavljanju

Ekskluzivno iz Pariza: Samsung predstavio nove preklopne telefone i dugo najavljivani pametni prsten

10.07.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Događaj su označile preklopne uzdanice Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6, kao i potpuno nova periferija - dugo najavljivani pametni prsten Galaxy Ring

Nakon više mjeseci službenih i neslužbenih najava nove linije preklopnih uređaja, Samsung je u Parizu u sklopu događaja Unpacked službeno predstavio najnoviju liniju proizvoda. U centralnom su fokusu i ovog ljeta novi smartfoni s preklopnim ekranima, zajedno s nekoliko drugih zanimljivih uređaja.

Korejski je proizvođač i za ovu godinu predstavio novu liniju Galaxy Watcha (na čelu s luksuznim Galaxy Watchem Ultra), dok je pažnju tehno entuzijasta također privukao i dugo najavljivani pametni prsten Galaxy Ring.

Event je pored hardverskih noviteta u krupni plan stavio Galaxy AI, Samsungovu verziju integracije umjetne inteligencije u svijet mobilnih uređaja sa svim beneficijama sumiranja zapisa, obrade fotografija i prijevoda uživo uz pomoć generativnih modela te, naravno, uske integracije sa Googleovim Gemini AI-jem.

Preklopni smartfoni

Kao što smo već navikli iz dosadašnjih premijera u ovo doba godine, na ovom su nas Unpackedu dočekale nas najnovije iteracije malog i velikog telefona preklopnih zaslona, Galaxyja Z Flip6 i većeg Galaxyja Z Fold6. Riječ je, sudeći prema svemu, o još jednoj iterativnoj nadogradnji s naglaskom na sitne ali bitne nadogradnje šarki, zaslona, procesora i kamera.

Galaxy Z Flip6 i ove godine dolazi sa preklopnim unutarnjim ekranom dijagonale 6.7 inča s brzinom osvježenja od 1 do 120 Hz, boljom zaštitom od pregiba unutarnjeg zaštitnog sloja te vanjskim zaslonom dijagonale 3.4 inča. Što se procesora tiče, telefon pokreće Snapdragon 8 Gen 3, napaja ga baterija od 4000 mAh, a dolazi sa 12 GB RAM-a uz zapremnine od 256 GB i 512 GB. Naravno, novi Flip6 ne bi bio poseban bez glazure Samsungove umjetne inteligencije. Telefon dobija kolekciju značajki uključujući kontekstualne pozadinske slike koje mijenjaju paletu zavisno o vremenskim uvjetima i vašem stilu korištenja ili potpuno generirane pozadinske slike za vanjski ekran. Smartfon stiže u nekoliko novih boja (srebrna sjena, žuta, plava i mint zelena). U Hrvatskoj će biti dostupan od 24. srpnja po cijeni od 1.199 eura.

  • +6
Samsung Galaxy Flip6 - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Veći Z Fold6 u 2024. donosi istu dijagonalu ekrana kao i njegov prethodnik (7.6 inča) uz dobrodošlo povećanje rezolucije, manje rubove glavnog ekrana te veći vanjski zaslon od 6.3 inča. Pokreće ga Snapdragon 8 Gen 3, a što se zapremnine i memorije tiče, varijante su opremljene sa 256 GB, 512 GB i 1 TB memorije te 12 GB RAM-a. Uređaj dolazi sa nizom specijaliziranih značajki koje implementiraju S Pen i AI te, među ostalim, može generirati dijelove slike prema vašim skicama po originalu ili, kao i manji brat, mijenjati snimljene fotografije u stilizirane slike. Priču zaokružuje baterija od 4.400 mAh te poboljšan sustav za hlađenje koji će pomoći pri intenzivnom gejmanju.

  • +4
Samsung Galaxy Fold6 - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Što se kamera tiče, preklopni telefon dolazi sa stražnjim modulom kojeg čine širokokutni objektiv od 50 MP, ultra širokokutni objektiv od 12 MP te telefoto objektiv od 10 MP. Frontalni ekran ima kamericu od 10 MP, dok unutarnji zaslon ispod površine krije kameru od 4 MP.

Telefon dolazi u tri boje: srebrna sjena, ružičasta i tamnoplava, a bit će dostupan od 24. srpnja po cijeni od 1.999 eura.

Samsung Galaxy Ring

Samsung je predstavio i dugo najavljivani Galaxy Ring, potpuno nov prenosiv fitnes uređaj. Pametni prsten dolazi u titanum crnoj, titanium zlatnoj i titanium srebrnoj u nekoliko različitih veličina te zbog hrpe senzora može automatski prepoznati da ste, primjerice, počeli trening. Prsten isto prati puls, kretanje, disanje, spavanje, a ima i funkciju praćenja ciklusa. Galaxy Ring ima IP68 (što znači da može s vama na plivanje) te se može spojiti na Galaxy Watch (i telefon) za preciznije praćenje treninga i zdravlja. Ostale značajke uključuju svjetlosnu signalizaciju u slučaju da ga izgubite, kao i dublju integraciju sa Samsungovim hardverskim ekosustavom - uključujući daljinsko upravljanje drugim uređajima. Konačno, tu je i integrirana baterija koja bi uz malo sreće trebala trajati cijeli tjedan.

  • +6
Samsung Galaxy Ring - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Samsung Galaxy Watch Ultra

Samsung je predstavio i novi Galaxy Watch Ultra - najnoviji premijski pametni sat. Dizajniran kako bi konkurirao Appleovom Apple Watchu Ultra, ovaj pametni sat dijagonale 47 mm dolazi sa okruglim licem uglavljenim u kockasto kućište s blistavo narančastom narukvicom. Opremljen je sa dvije tipke na desnoj strani te specijalnim Quick Buttonom. MicroLED zaslon zaštićen je safirnim kristalom može svijetliti jakim intenzitetom, a sat zbog napredne baterije i načina štednje, prema Samsungu, radi 48 sati ili 100 sati uz 'exercise power saving' prije neminovnog spajanja na punjač. Galaxy Watch Ultra dolazi u tri boje: Titanium White, Titanium Sliver i Titanium Grey - uz poveći izbor različitog remenja.

Samsung Galaxy Watch 7

Najnoviji sat Galaxy Watch 7 koristi klasični Samsungov okrugli dizajn te dolazi u varijantama od 40 mm i 44 mm te tri boje - sivoj, bijeloj i zelenkastoj. Što se značajki tiče, 'sedmica' ima ekran od safirnog kristala, dvije gore spomenute dijagonale te 2 GB RAM-a uparenih sa 32 GB zapremnine. Glavna prednost novog modela, kao i ostalih uređaja predstavljenih na Unpackedu, dolazi iz poboljšane povezivosti sa ostatkom ekosustava, uz naglasak da Watch 7 više cilja korisnika kojem treba 'holistički' pristup - pomažući u svemu od standardnog vježbanja, preko praćenja starenja do razina stresa i sna.

Galaxy Watch7 i Galaxy Watch Ultra dostupni su za prednarudžbu u Hrvatskoj od 10. srpnja, a u maloprodaji će se naći od 24. srpnja. Galaxy Watch7 u 40-milimetarskoj inačici, bit će dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 319 odnosno 369 eura za Bluetooth odnosno LTE konfiguraciju, a 44-milimetarskoj inačici od 349 odnosno 399 eura, u Bluetooth odnosno LTE verziji. Galaxy Watch Ultra raspoloživ je po preporučenoj maloprodajnoj verziji od 699 eura, isključivo u LTE verziji.

  • +5
Samsung Galaxy Watch 7 i Samsung Galaxy Watch Ultra - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Samsung Galaxy Buds 3

Kompanija je predstavila i Galaxy Buds 3, najnoviju iteraciju popularnih slušalica. Ovaj model otvorenog tipa ove godine napušta oblik grahovice te usvaja Appleov dizajn sa stabiljkom koja, pored ugrađene LED trakice donosi funkcije pojačavanja, smanjenja glasnoće i javljanja ja poziv, te što je možda najvažnije - mikrofon približava ustima. Koštat će 179 eura.

Proizvođač je predstavio i Pro varijantu slušalica pod imenom, pogodili ste, Galaxy Buds 3 Pro koja će koštati 249 eura, koriste in-ear dizajn i dolaze sa senzorom koji osigurava da je slušalica dobro sjela u ušni kanal, uz naglasak na poboljšano prilagodljivo aktivno utišavanje okolne buke i pojačavnje ljudskog govora funkcijama Adaptive Nose Control, Siren Detect i Voice Detect. Oba modela slušalica imaju IP57 certifikat za zaštitu od prašine i vode zajedno sa podrškom za SmartThings Find. Slušalice Buds 3 Pro je što imaju dvosmjerni zvučnik za bolji zvuk, dok 'obične' imaju samo jednosmjerni.